Prijavi se za sudjelovanje u fokus grupe – SIDERAL

SZSUR

pro 6, 2019

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu provodi istraživanje na temu podzastupljenih i ranjivih skupina studenata u visokoškolskom obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Istraživanje se provodi kao dio Erasmus+ projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom Socijalna i međunarodna dimenzija obrazovanja i priznavanja prethodnog učenja (SIDERAL).

Projekt SIDERAL je osmišljen kao podrška provedbi mjera Nacionalnog plana za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja Republike Hrvatske 2019.–2021., a plan možete preuzeti ovdje.

Rezultati istraživanja poslužit će za izradu studije na temu socijalne dimenzije visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Cilj istraživanja je dubinski istražiti iskustvo studiranja studenata koji pripadaju određenim podzastupljenim i ranjivim skupinama.

Istraživanje obuhvaća provođenje grupnih razgovora (fokusne grupe) i to s muškim studentima na studijima koje pretežito upisuju djevojke i sa studenticama u tehničkim znanostima, kako bismo ispitali moguće razloge njihovog otežanog studiranja ili potencijalnog isključivanja iz sustava visokog obrazovanja.

Razgovor u fokusnoj grupi trajao bi oko 90 minuta i uključivao bi teme kao što su razlozi odabira studija, uspješnost i zadovoljstvo studijem, osobni i institucijski preduvjeti i prepreke za studiranje i život tijekom studija. Sudionicima istraživanja je zajamčena povjerljivost i anonimnost u obradi podataka i prikazu rezultata istraživanja.

Studenti/ce sljedećih sastavnica mogu sudjelovati:

  • Studentice na tehničkim fakultetima:
    • Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci
    • Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci
  • Muški studenti na studijima koje pretežito upisuju djevojke:
    • Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci
    • Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
    • Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci
    • Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
    • Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
    • Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Zainteresirani/e studenti/ce mogu se prijaviti na sljedećim poveznicama:

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content