20.godina Studentskih zborova u Republici Hrvatskoj

SZSUR

pro 10, 2016

Studentski zbor sa svojim radom započeo je 1996. godine donošenjem Zakona o Studentskom zboru, kojim je ovo tijelo prepoznato kao predstavničko tijelo svih studenata u Hrvatskoj. Prema ovome zakonu, svako visoko učilište u Hrvatskoj postalo je dužno imati studentsko predstavničko tijelo, te su provedeni i prvi studentski izbori na nacionalnoj razini. Od tada Studentski zbor djeluje kao tijelo koje štiti prava i promiče interese studenata na različitim razinama – fakultetskoj, sveučilišnoj/veleučilišnoj i nacionalnoj, kroz sudjelovanje u odlučivanju u tijelima visokih učilišta i kroz vlastite aktivnosti i incijative. Hrvatski studentski zbor također predstavlja hrvatske studente i na međunarodnoj razini, kroz sudjelovanje u radu Europske studentske unije.

Dana 16. prosinca 2016.godine Hrvatski studentski zbor organizira Svečanu proslavu 20.godina postojanja Hrvatskog studentskog zbora. Svečanost će se održati u petak 16.12. sa početkom u 18h u Francuskom paviljonu na adresi Savska cesta 25 u Zagrebu. Događaj će započeti simboličnim puštanje 20 svijetlećih lampiona. Svečanost će uveličati nedavno osnovani ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg čine talentirani mladi umjetnici sa Umjetničke akademije u Splitu. Događaju će prisutvovati rektorski zbor, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Pavo Barišić, predstavnici vjerskih zajednica Republike Hrvatske, te brojne značajne osobe iz tijela visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

 

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content