VAŽNE INFORMACIJE O RADU STUDENTSKE AMBULANTE

SZSUR

stu 1, 2020

U sklopu ordinacije obiteljske medicine na Kampusu, kojom ordinira dr.med. Josip Eljuga, posluje i Studentska ambulanta Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo PGŽ za koju je odgovorna koordinatoica aktivnosti NZZJZ PGŽ i nadležni školski liječnik dr. sc. Marijana Turčić, dr. med., spec. školske medicine, uz pomoć Vesne Marić, bacc. med. techn.        

Ambulanta je otvorena prema sljedećem rasporedu:

Ponedjeljak, srijeda i četvrtak 07:00  – 15:00 sati (rad s pacijentima 08:00 – 12:30 sati)

Utorak / petak neparne datume 07:00 – 15:00 sati (rad s pacijentima 08:00 – 12:30 sati)

Utorak / petak parne datume 12:00 – 20:00 sati (rad s pacijentima 13:30 – 17:30 sati)

  • Obvezno je prethodno naručivanje na e-mail kampus.zdravlje@zzjzpgz.hr ili na broj telefona 051/584-876 (u prijepodnevnoj smjeni 11:30 – 12:30 sati; u poslijepodnevnoj smjeni 16:30 – 17:30 sati)

U petak, 30. listopada 2020., doktorica Marijana Turčić je, u online okruženju, održala predavanje studentima Sveučilišta u Rijeci o radu studentske ambulante. Prisutni su imali priliku postaviti bilo kakva pitanja vezana uz zdravstvene potrebe i zaštitu studenata na Sveučilištu u Rijeci. Odgovori na postavljena pitanja mogu se sažeti:

  • Ne, za obavljanje ginekološkog pregleda nije potrebno seliti karton.
  • Za rješavanje poteškoća psihičke prirode javljate se doktorici Marijani Turčić, ona vam tada dalje može zakazati termin kod psihijatrice, vanjske suradnice koja dva puta mjesečno dolazi u Studentsku ambulantu.
  • Zdravstvene razloge u svrhu mirovanja studentskih obveza utvrditi može isključivo sveučilišna liječnica, Marijana Turčić.
  • Savjetovališni dio rada studentske ambulante lako se može odraditi i telefonski preko broja 051/584-876. Stoga, ne ustručavajte se nazvati ako je vam je potreban savjet ili stručno mišljenje. Također, liječnica nastoji odgovarati na poruke u roku, pa je i mail dobra opcija za bilo kakva pitanja – marijana.turcic@zzjzpgz.hr.

Doktorica je, također, pojasnila točke koje spadaju pod Program specifičnih i preventivnih mjera zdravstvene zaštite studenata:

  1. Sistematski pregled na prvoj godini (te po potrebi na trećoj godini) studija

Provodi se u svrhu kontrole zdravstvenog stanja, uvida u navike i ponašanja, prilagodbe na studij te utvrđivanja zdravstvenih rizika. Sistematski pregled sadrži uz fizikalni pregled ( štitnjača, srce, lokomotorni sustav, vanjsko spolovilo muškaraca, oštrina vida, vid na boje, RR, TV, TT, ITM), zdravstvenu ( osobnu i obiteljsku) i socijalnu anamnezu, uvid u cjepni status. Obavezni dio sistematskog pregleda je anketa o navikama ( prehrana, tjelesna aktivnost, pušenje, alkohol, droge) i seksualnom ponašanju.

  1. Pregled prije prijema u studentski dom

Pregled se provodi u svrhu utvrđivanja zdravstvenih rizika za boravak u kolektivu temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Sastoji se od zdravstvene (osobne i obiteljske) i socijalne anamneze- ciljano na tuberkulozu i ostale zarazne bolesti i kliničkog pregleda.

  1. Timski rad sa studentima s teškoćama vezano za kolegij tjelesne i zdravstvene kulture

Početkom svakog semestra suradnjom nadležnog liječnika fakulteta i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture utvrđuje se program tjelesne i zdravstvene kulture za studente sa zdravstvenim problemima.

  1. Savjetovališni rad – Savjetovalište otvorenih vrata

Svrha savjetovališnog rada je pomoć studentima u rješavanju najznačajnijih i najčešćih problema vezano uz: prilagodbu na fakultet, probleme učenja, reproduktivnog zdravlja (spolno prenosive bolesti, trudnoće i planiranje obitelji), kroničnih poremećaja zdravlja, psihičke probleme i oboljenja, zlouporabe psihoaktivnih droga i drugih oblika ovisnosti. Navedeno se provodi u suradnji sa stručnim suradnicima i Psihološkim savjetovalištem Sveučilišta, voditeljem Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (dalje u tekstu: NZZJZ PGŽ), specijalistom ginekologije i opstetricije, vanjskom suradnicom NZZJZ PGŽ, koja sudjeluje u provedbi županijskog programa Centri za mlade- savjetovališta otvorenih vrata, ordinacijom obiteljske medicine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije smještene na Kampusu te svim ostalim zdravstvenim subjektima ovisno o potrebama studenata.

U suradnji s Domom zdravlja PGŽ otvorena je i zajednička e-mail adresa za obje ambulante koje ordiniraju u prostoru ambulante na Kampusu:  kampus.zdravlje@zzjzpgz.hr

Putem iste postoji mogućnost kraćeg savjetovanja i/ili naručivanja elektroničkim putem.

  1. Cijepljenje

Do kraja tekuće kalendarske godine mogućnost dobrovoljnog cjepljenja protiv HPV-a za sve studente do 25 godina starosti uz prethodni dogovor, individualno savjetovanje i namjenski pregled prije cjepljenja.

  • Posebno praćenje studenata sa zdravstvenim rizicima, rizičnim ponašanjima i kroničnim poremećajima zdravlja
  • Namjenski pregledi i izdavanje liječničkih potvrda na zahtjev studenata:
  • u svrhu utvrđivanja zdravstvenih razloga za mirovanje studentskih obaveza
  • za smještaj u jednokrevetnoj sobi u studentskom domu iz zdravstvenih razloga
  • za ostvarivanje prava na prilagodbu nastavnog procesa i polaganje ispita u suradnji s Uredom za studente s invaliditetom
  • Zdravstveni odgoj

Provodi se integrirano uz sistematske preglede i probire ili kao zasebna aktivnost. Metode rada su: predavanja, rad u malim skupinama, okrugli stol, individualni rad i tribine.

Svaki student ima pravo na sveučilišnu zdravstvenu zaštitu i stoga vas pozivamo da se, ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nejasnoća ili poteškoća, obratite doktorici Marijani Turčić na e-mail marijana.turcic@zzjzpgz.hr ili na broj telefona 051/584-876.

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content