Sveučilište & borba protiv spolnog uznemiravanja

Poštovane i drage kolegice i kolege,

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da je na poticaj i inicijativu Ureda studentskog pravobranitelja danas donesena Odluka o osnivanju Radne skupine za izradu protokola za postupanje u slučajevima spolnog uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu.

Ured studentskog pravobranitelja već mjesecima intenzivno radi na pitanju suzbijanja seksualnog uznemiravanja, prvenstveno organizirajući Tribinu o seksualnom uznemiravanju u akademskoj zajednici koja je održana 20. studenog 2020. godine povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama. Tu naš rad nije prestao te smo se nastavili zalagati za prava žrtava seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Iz tog razloga, u suradnji s rektoricom Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Snježanom Prijić – Samaržija, prof.dr.sc. Sanjom Bojanić, prof.dr.sc. Jasminkom Ledić, doc.dr.sc. Dalidom Rittossom i Lorenom Zec, psihologinjom iz Udruge SOS Rijeka osnovana je ova radna skupina koja će pristupiti izradi cjelovitog protokola za postupanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Imamo mnoge velike i ambiciozne ideje i uvjereni smo kako ćemo na ovaj način moći najviše učiniti za prava studentica, žena i svih pripadnika akademske zajednice koju se suočili s teškim iskustvom seksualnog uznemiravanja ili nasilja. Redovito ćemo vas obavještavati o napretku kojeg postignemo te vas pozivamo da nam se javite s vašim idejama, prijedlozima i kritikama.

Ovim putem želimo izraziti solidarnost i iskrenu empatiju prema studenticama i studentima koji su proživjeli ovakve događaje. Iznimno nam je žao što se u okruženju koje bi trebalo biti sigurno i puno povjerenja krše temeljna prava studenata. Pozivamo svaku osobu koja je doživjela događaj koji smatra seksualnim uznemiravanjem i(li) nasiljem da nam se bez zadrške javi na mail pravobranitelj@sz.uniri.hr.

Razumijemo kako nije lako napraviti taj korak i kako je za to potrebna iznimna snaga i hrabrosti. Mi smo tu za vas u svakom trenutku. Ono što vam možemo obećati jest anonimnost, razumijevanje i žestoku borbu za vaša prava.

Svaki korak je važan, svaka se prijava računa. Seksualno uznemiravanje i nasilje moraju prestati – prvo na našem Sveučilištu, a onda i šire.

Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu protokola za postupanje u slučajevima spolnog uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu preuzmite ovdje.

Vaši,
Sven i Sara

#SveučilišteNulteTolerancije #NisteSame #TuSmoZaVas

Share This
Skip to content