Cijepljenje protiv gripe – sezona 2020./2021.

SZSUR

ruj 23, 2020

Poštovane i poštovani,


početak kampanje cijepljenja protiv gripe očekuje se s krajem listopada/početkom studenoga 2020. godine.

Prema naputku HZZO-a, prvo se započinje s cijepljenjem osoba za koje je cijepljenje besplatno, odnosno koje spadaju u rizične skupine (popis naveden u nastavku). Ako nakon toga ostane cjepiva, HZZO je suglasan da se preostale količine cjepiva mogu upotrijebiti za ostale zainteresirane. Iz tog razloga je preporučljivo što prije prikupiti podatke o broju zainteresiranih osoba, a kako bi se pravovremeno moglo osigurati cjepivo, kao i organizirati sam postupak cijepljenja u ambulanti na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (popis osoba te vrijeme cijepljenja dogovoriti će se naknadno sukladno iskazanom interesu).

Iako još ne raspolažemo informacijom vezano za vrstu cjepiva, isto će svakako biti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU za sjevernu hemisferu, za sezonu 2020./2021. Primjerice, prošle godine smo sredinom listopada dobili podatak o vrsti cjepiva (radilo se o četverovalentnom cjepivu, proizvođač Sanofi Pasteur), a prema naputku HZZO-a cijepljenje je službeno započelo 06.11.2019. g. Dakle, svakako će konkretne informacije biti poznate prije službenog početka cijepljenja.

Također, što se tiče same cijene cjepiva, ista nije fiksna, već se formira naknadno, a ovisno o iskazanom interesu, odnosno preostalim dozama cjepiva nakon što se prvo procjepe osobe koje spadaju u rizičnu skupinu za koje je cjepivo besplatno i koje imaju prioritet (čisto informativno, prošle godine je primjerice cijena cjepiva iznosila oko 70,00 kn).

Napominjem da se studenti i zaposlenici Sveučilišta samim iskazanim interesom ne obvezuju pristupiti samom cijepljenju te od istog mogu odustati, no svakako je poželjno pravovremeno prikupiti podatke o broju zainteresiranih kako bi se samo cijepljenje adekvatno moglo planirati i realizirati. Ujedno, cijepljenje protiv gripe je vrlo preporučljiva preventivna mjera i za zdrave osobe, pogotovo one koje borave i rade u kolektivima. Sprječavanjem oboljenja od gripe smanjuje se vjerojatnost težih komplikacija, izbjegavaju se vrlo teški i neugodni simptomi koji prate akutnu bolest, te višetjedna slabost i osjetljivost nakon prebolijevanja akutne faze. Također, obolijevanje od gripe u radnom kolektivu tijekom epidemije može dovesti do višetjednog istovremenog izostanka većeg broja radnika.

 S poštovanjem,Dr. sc. Marijana Turčić, dr. med.spec. školske medicine
Koordinator aktivnosti NZZJZ PGŽ i nadležni školskiliječnik studenata na Kampusu Sveučilišta u Rijeci

Poveznica na upitnik je https://limesurvey.srce.hr/588986?lang=hr

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content