Zašto se borimo za pravednije cijene studentskog smještaja? Zato što:

SZSUR

ruj 5, 2016
soc i ekon uvjeti - slikaZašto se borimo za pravednije cijene studentskog smještaja?
Zato što:
– je u studentskim domovima u Hrvatskoj smješteno tek 8% studenata, čime se nalazimo pri dnu europske ljestvice
– su troškovi smještaja najveća pojedina kategorija u godišnjim troškovima studenata
– je prosječna stipendija u Hrvatskoj samo 949,00 kn.
U travnju je Novi list pisao o troškovima studenata koji po semestru u Hrvatskoj iznose 15.417,00 kn.
Kako je pokazalo novo istraživanje Eurostudenta što ga je u Hrvatskoj proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO), razloga za nezadovoljstvo hrvatski studenti imaju još: stipendije su dostupne onima s najnižim troškovima studiranja, rijetki se studenti uspijevaju školovati vlastitim radom ili stipendijom bez pomoći roditelja, a samo osam posto uspijeva dobiti mjesto u studentskom domu.
Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) najavljuju da će ovo istraživanje uzeti u obzir kod kreiranja mjera visokoobrazovne politike, posebno financijskih, kako bi omogućili povoljnije uvjete studiranja i podigli razinu obrazovanosti u zemlji.
Svaki drugi student u Hrvatskoj živi s roditeljima, dok je u skandinavskim zemljama takvih studenata tek 10 posto, članak novinarke Ljerke Bratonja Martinović u cjelosti možete pročitati ovdje.
Detaljniji podatci o socijalnim i ekonomskim uvjetima studiranja mogu se pronaći u Eurostudent publikaciji Instituta za razvoj obrazovanja, ovdje.

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content