Studentski centar studente iz obitelji s nižim dohotkom smjestio u skuplji dom!

SZSUR

ruj 2, 2016

14191886_10208963093291074_1320231316_oStudentski centar ponovno radi na štetu studenata: Studente iz obitelji s nižim dohotkom smjestili u skuplji dom!

Nakon predlaganja Senatu Sveučilišta značajno previsoke cijene studentskog smještaja, o čemu smo pred nekoliko dana izvijestili ovdje, Studentski centar načelu s ravnateljem mr. sig. Jurjević Dinkom, dipl. ing. nastavlja nepromišljenim ili naprosto bezobzirnim odlukama ugrožavati riječke studente i njihove obitelji.

Prema pritužbama koje smo zaprimili od studenata prijavljenih na natječaj za ostvarivanje prava na smještaj u studentskom domu, Studentski centar je studente koji dolaze iz obitelji s nižim dohotkom, namjerno smjestio u (barem prema njihovim prijedlozima) skuplji studentski dom na kampusu na Trsatu, i to bez ikakvog obzira prema mjestu ovih studenata na rang listi natječaja. Ovime je uskraćeno njihovo pravo da u skladu sa svojim mjestom na rang listi odaberu u kojem domu žele stanovati, a time i izazvan još veći teret na budžete njihovih obitelji!

Naime, u novoizgrađenim objektima studentskog smještaja na kampusu mora biti preko 50% studenata iz obitelji čiji prosječni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 65% proračunske osnovice (2161,90 kn). Namjera ovakvoga oblika financiranja jest upravo da se omogući pristup visokom obrazovanju studentima iz obitelji koje se nalaze u teškoj financijskoj situaciji, što znači da bi se broj ovakvih studenata na Sveučilištu morao povećati.

Čini se da je Studentski centar odlučio da je lakše primijeniti strategiju prisilnog smještanja ovih studenata u skuplji studentski dom, kako bi se ispunio ovaj uvjet, a zatim i povećati cijenu ovoga smještaja kako bi povećali svoje prihode.

Situaciju koja je već sama po sebi dovoljno loša, još gorom čini činjenica da se studenti na ovakav razmještaj nisu čak mogli niti žaliti, jer raspored po domovima nije bio naznačen u privremenim, već samo u konačnim rezultatima (nakon isteka žalbenog roka).

Ovim neodgovornim i štetnim postupanjem Studentski centar postigao je u konačnici to da su najugroženiji studenti i njihove obitelji koji su vrlo visoko pozicionirani na rang listama (i prema tome bi trebali imati prednost odabira studentskog doma) prisiljeni plaćati skuplji dom od onoga kojeg su odabrali prilikom prijave na natječaj.

Ne postoji nešto što ovi studenti mogu učiniti – po ovom pitanju uzalud im njihove izvrsne ocjene, uzalud i dokazi o težini financijske situacije njihovih obitelji, a koji su predstavljali jedne od kriterija na temelju kojih im je dodijeljeno pravo na dom.

Studentski centar će ih ne uzimajući objektivne razloge smjestiti u skuplji dom jer inače ne bi mogli ispuniti projektni uvjet i to zbog visokih cijena koje sami predlažu.

Zbog svega navedenog, Studentski zbor je Studentskom centru uputio dopis kojim zahtjeva revidiranje rasporeda po studentskim domovima i odabir studentskog doma prema mjestu na rang listi.

Dopis koji je jučer upućen Studentskom centru možete preuzeti ovdje.

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content