Međunarodni studentski filmski festival – STIFF

SZSUR

lis 12, 2016

logo-stiffU organizaciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra (SKC), a uz pomoć brojnih studentica volonterki, Međunarodni studentski filmski festival – STIFF će se, pod motom Rethinking reality / Promišljajući stvarnost,treću godinu zaredom održati u Art-kinu Croatia u Rijeci, od 13. do 15. listopada 2016. Ulaz na sve projekcije STIFF festivala je besplatan.

Nakon fokusa na eksperimentalni i animirani film u prošlim festivalskim izdanjima, selektorice festivala, Maša Drndić i Sanja Marijanović ove su godine odlučile naglasak staviti na dokumentarne filmove. Od preko dvjesto dokumentarnih filmova pristiglih iz cijelog svijeta, odabrale su šesnaest recentnih studentskih dokumentaraca.

Uz fokus na dokumentarne filmove, na ovogodišnjem izdanju STIFFa održat će se i tribina pod imenom DOX IN FOCUS na kojoj će se razgovarati o procesu rada na dokumentarnom filmu te pomicanju granica dokumentarnog filma kroz animaciju, glazbu, zvuk ili kreativno pričanje priče. Pod Sudionici tribine koja će se održati u petak 14.10. u 16:00 sati u Art Kinu Croatia su: Jelena Androić, izvršna direktorica Liburnia Film Festivala; Sabina Krešić, producentica dokumentarnih filmova; Zoran Medved, kompozitor koji je dao zvučni pečat mnogim hrvatskim dokumentarnim filmovima; Marin Lukanović, nagrađivani riječki autor dokumentarnih filmova i Stuart Edwards, nagrađivani škotski redatelj dokumentarnih filmova.

U samo tri dana, koliko festival traje, publika će moći vidjeti ukupno 47 najrecentnijih studentskih filmskih i animiranih radova, pristiglih iz preko 50 zemalja svijeta; od kojih 20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih filmova. U sklopu svakodnevnih projekcija prikazivat će se presjek i radova studenata sveučilišta u Rijeci, pod imenom DOMAĆINI.

Selektorice i urednice programa, Maša Drndić i Sanja Marjanović izjavljuju: Produkcija studentskih radova diljem svijeta iznimno je kvalitetna te većina filmova u selekciji festivalskog programa može stati „rame uz rame” s već etabliranim filmskim autorima. Jedina uočljiva razlika je u distribuciji studentskih filmova, koja varira od zemlje do zemlje te su primjerice filmovi iz Hrvatske i iz susjednih zemalja ostvarili puno manje festivalskih nagrada i gostovanja od recimo studentskih filmova iz Njemačke, Austrije i Poljske unatoč nedvojbenoj kvaliteti i snažnom autorskom potpisu.

Kao i uvijek STIFF donosi i nešto posebnog programa pa tako pozivaju publiku da tijekom festivala navrate u službeni festivalski hub, Book Caffe Dnevni Boravak, gdje će moći vidjeti trailere i najave filmova s festivala te se družiti s organizatorima, volonterima i gostima u ležernom ambijentu.

Po proglašenju pobjednika STIFF-a te po zatvaraju festivala, u subotu 15. listopada, publika će moći uživati u Tunelu na službenom STIFF after partiju.

Ovogodišnje izdanje festivala provodi se uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

 Detaljnije: http://www.stiff.uniri.hr/

FB STIFF

Povezane vijesti

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

STUDENTSKI STANDARD, STATUT, SURADNJA…

Tijekom ožujka Studentski zbor održao je sedmu i osmu sjednicu Skupštine SZPRAVRI. Na dnevnom redu istih bili su i izvještaji: predsjednika, studentskih udruga i razgovor s prodekanima. Cjelokupnoj sedmoj sjednici prisustvovala je prodekanica za nastavu integriranog...

Share This
Skip to content